ξύλινα παιχνίδια | οικολογικά προϊόντα
ξύλινα παιχνίδια | οικολογικά προϊόντα

κύκλος χρωμάτων του Γκαίτε

Αποστολή σε 5 με 7 ημέρες
Κατασκευαστής: Grimm's
€50.90

Ξύλινο παζλ "κύκλος του Γκαίτε" σε πλαίσιο.

Τα γεωμετρικά παζλ ασκούν μέσω του παιχνιδιού την αίσθηση του σχήματος και του χρώματος, την αίσθηση του χώρου και της εσωτερικής κίνησης. Είναι δυνατόν να παιχτεί με πολλούς τρόπους αντιλαμβανόμενοι τα σχήματα. Για παιδιά άνω των 4 ετών και για ενήλικες.

  • Διάμετρος 28 εκ, πάχος 2 εκ.
  • Το παζλ αποτελείται από 24 κομμάτια.

Ο Γκαίτε (Johann Wolfgang von Goethe όπως ήταν το πλήρες όνομά το) έζησε από το 1749 έως το 1832. Ήταν γερμανός συγγραφέας και πολυμαθής. Τα ενδιαφέροντα και οι εργασίες του καλύπτουν την ποίηση, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία καθώς και τις φυσικές επιστήμες. Στο βιβλίο του «Η θεωρία των χρωμάτων» Ο Γκαίτε πραγματεύεται τα χρώματα από μια νέα οπτική γωνία. Σε αντίθεση με το Νεύτωνα ο οποίος ένα αιώνα νωρίτερα αντιμετώπισε το χρώμα ως ένα φυσικό πρόβλημα, ο Γκαίτε αναδεικνύει την αντίληψη ως καθοριστικό παράγοντα που δίνει χρώμα στο φως. Σύμφωνα με το Γκαίτε αυτό που βλέπουμε εξαρτάται τόσο από το αντικείμενο όσο και από το φωτισμό αλλά και από την υποκειμενική αντίληψή μας. Παράλληλα προσπαθεί να διατυπώσει τους νόμους της χρωματικής αρμονίας, να μελετήσει τη φυσιολογία των χρωμάτων (τον τρόπο δηλαδή με τον οποία τα χρώματα μας επηρεάζουν) αλλά και το ρόλο της υποκειμενικής αντίληψης στα οπτικά φαινόμενα.

Στον κύκλο των χρωμάτων του Γκαίτε τα χρώματα είναι τοποθετημένα συμμετρικά και, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθούν τη φυσική τάξη. Χρώματα που διεγείρουν αντίστροφα το μάτι μας είναι τοποθετημένα σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις πάνω στον κύκλο. Το κίτρινο με το μωβ, το πορτοκαλί με το μπλε και το κόκκινο με το πράσινο είναι τα κύρια ζεύγη αντίστροφων χρωμάτων πάνω κύκλο. Αν και λανθασμένα ο Γκαίτε θεωρεί ότι Νεύτωνας είχε λάθος στη θεωρία του, η περισσότερο εμπειρική προσέγγισή του στο θέμα των χρωμάτων είναι σημαντική γιατί αναδεικνύει το ρόλο των χρωμάτων στη ψυχολογία μας, αλλά και της ψυχολογία μας στην υποκειμενική αντίληψη του κόσμου.

Κατασκευάστρια ξύλινων παιχνιδιών, πρωτοποριακή στο σχήμα και στο χρώμα. Σχεδιάζουν τα παιχνίδια τους με βάση την αίσθηση του σχήματος και την αντίληψη του χώρου και του χρώματος. Πολλά από τα παιχνίδια της Grimm’s είναι πιστοποιημένα από τον οργανισμό "Spiel Gut". Αυτό σημαίνει ότι είναι ελεγμένα τόσο για την ποιότητα κατασκευής τους και των υλικών τους όσο και για τη παιδαγωγική τους αξία. Η Grimm’s χρησιμοποιεί χρώματα κυρίως βασισμένα στο νερό ή χρώματα βασισμένα στο φυσικό λάδι. Όλα τα χρώματά της είναι ελεγμένα και σε συμφωνία με την κοινοτική οδηγία ΕΝ 71. Χρησιμοποιεί αποκλειστικά ευρωπαϊκά ξύλα, όπως σκλήθρα, φλαμουριά, σφένδαμο και κερασιά. Τα περισσότερα προϊόντα μορφοποιούνται με το χέρι δίνοντάς μια διαφορετική αίσθηση και αξία από αυτά της γραμμής παραγωγής.

Κατασκευάζουν αποκλειστικά στη Γερμανία, με μοναδική εξαίρεση τις κούκλες που είναι fair trade (δίκαιο εμπόριο), στηρίζοντας μητέρες στη Βραζιλία προσφέροντας εργασία σε κανονικές εργασιακές συνθήκες και μια ευκαιρία για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.